Yrittäjän työpäivä

 

© Saana Lampinen

Valokuvaaja Saana Lampisen dokumentti yrittäjän työpäivästä pandemian aikana. Dokumentissa on kuvattu kauppias Jukka Lampisen työpäivää.

Saana Lampinen:

Dokumentista

Dokumentaarinen valokuvaus kiinnostaa minua kovasti ja minulla oli mielessäni kivoja suunnitelmia koulutehtävää varten, mutta epäonnekseni maailman laajuinen pandemia iski myös Suomeen, Covid-19. Tämä uudenlainen virus aiheutti liikkumisrajoitteita sekä etäopiskelua ja -työskentelyä. Näin ollen dokumentaarisen valokuvauksen tehtävän aihe aiheutti alkuun vaikeuksia. En tiennyt, mitä voisin poikkeustilan aikana kuvata.

Minun isälläni on huonekalukauppa Keurus-Kaluste ja kuvaan heille tuotekuvia sekä päivitän sosiaalista mediaa. Ajattelin, että voisin hyödyntää isääni dokkarin kuvaamisessa. Päätin, että kuvaan hänen työtään näin poikkeustilan aikana ja katson, muuttuuko työ erilaiseksi.

Suunnitelmassa kerroin, että teen kuvani värillisinä tai mustavalkoisina tuoden dramatiikkaa. Päädyin lopulta värillisiin kuviin tuoden valoa ja toivoa, koska huomasin nopeasti, ettei ole varaa jäädä tumput suorina miettimään mitä seuraavaksi tapahtuu.

 Nyt varsinkin piti mennä vain päivä kerrallaan ja tehdä töitä normaalisti, sekä miettiä mahdollisia uusia ratkaisuja.

Pandemia tuotti monelle aluksi pelkoa ja epätietoisuutta, mikä näkyi myös isäni yrityksessä hetkellisesti. Asiakkaita ei hirveästi liikkunut kauppaan paikan päälle, kun pandemia alkoi näkyä Suomessa.

Työt tehtiin kuitenkin suhteellisen normaalisti. Työpäiviin kuuluu myymälän siisteydestä huolehtiminen, kuorman purku sekä tavaroiden kasaaminen, tavaroiden kuljetus asiakkaille sekä totta kai asiakaspalvelu kaikin puolin myös myymälässä.  Poikkeustilan takia, en viitsinyt kuitenkaan lähteä mukaan tavaran vientiin enkä myöskään ollut läheskään joka päivä myymälässä. 

Suoritin kuvaukset huhti- ja toukokuun aikana. Suurimmaksi osaksi otin kuvat myymälässä mutta tarinan kerronnan loppukuvat otin työpäivän päätteeksi autossa ja isän kotona. Mielestäni viimeinen kuva on erinomainen tarinan päätöskuva, sillä isän lempi asia hänen kotonaan on kyseinen nojatuoli, jonka hän pelasti romulavalta ja siinä hän aina katsoo televisiota tai istuskelee muuten vain.

Työaamu on alkanut ja kauppa avataan asiakkaille.

Päähenkilö juo aamukahvia ja odottaa toivottuja asiakkaita saapuvaksi.

Sitten aloitetaan päivän työt. Ensiksi siistitään myymälää ja yrittäjä laittaa tavarat omille paikoilleen.

Työhön kuuluu vahvasti tietokoneella toimiminen sekä paperien pyöritys. Varsinkin näin korona aikana tietokoneella on joutunut työskentelemään enemmän, suunnitellen uusia toimintamalleja ja keksien uusia ratkaisuja.

Puolen päivän tienoilla on lounastauko. Normaalisti yrittäjä lähtee lähiruokapaikkaan syömään, mutta nyt poikkeustilan takia hän nouti ruuan työpaikalle syötäväksi. Hyvin kerkesi nauttimaan ruuan rauhassa, kun ei asiakkaita näkynyt…

Lähikuva silmälaseista kertoo, että toimistotöiden jälkeen siirrytään toisiin hommiin.

Tavarakuorma on saapunut lastaussillalle ja sitä on alettava purkamaan. Korona osui keväälle ja kesäkalusteiden aika myymälässä koittaa, joten myös kuorman purku antaa päiviin tekemistä.

 

 

 

Yrittäjä työssään purkamassa kuormaa.

Kesäkalusteiden kokoamista. Tässä ja edellisessä kuvassa on toimintaa ja näistä nähdään, monipuolista työtä yrittäjänä. Toimistotöistä kenttähommiin.

Työpäivä alkaa lähenemään loppua ja viimeiset hommat puhelimella ennen kotiin lähtöä.

Työmatka taittuu autolla 20km työmatkan takia. Vaikka onkin poikkeustila päällä, niin täytyy pitää hyvä asenne kohdillaan ja Iloisin mielin kotia kohti.

Loppukuva kiteyttää hyvin isän työpäivän lopetuksen. Kyseinen nojatuoli onkin hänen lempi asiansa kotonaan. Hän pelasti sen romulavalta ja vei uudelleen verhoiltavaksi ja nyt se on paras paikka katsoa televisiota tai muuten vaan istuskella. ‘’Kuningastuoli’’.
Kuvassa näemme hieman myös isäni harrastusta. Hän keräilee vanhoja kalusteita sekä Nanny Stillin suunnittelemaa Grapponia Riihimäen lasisarjaa.

Miilutie 2

42700 Keuruu

puh. 010 2191 980

info@keuruskaluste.fi

Aukioloajat:

MA – PE 9 – 17

LA 9 – 13